O Projektu

ID Projekta

U Kikindskoj opstini u 2019. godini bilo je 510 ucenika 6. razreda osnovne skole u uzrastu od dvanaest godina. U domu zdravlja Kikinda pocev od 2011. godine se prate pokazatelji kvaliteta stomatoloske zdravstvene zastite, procenat dece sa svim zdravim zubima u dvanaestoj godini zivota bio je:

Projekat adekvantnom dijagnostikom, zdravstvenim vaspitnim radom i promocijom zdravlja medju decom utice na:
Sprecavanje povecanje procenta bolesnih zuba.
Povecavanje procenta dece obuhvacenih fluorizacijom zuba.
Povecavanje procenta novootkrivenih ortodontskih anomalija.
Obuhvacena su deca petog razreda osnovne skole, a nakon godinu dana bice izmeren ishod unapredjenja pokazatelja.
Projekat se realizuje u stomatoloskoj zdravstvenoj zastiti doma zdravlja Kikinda sa postojecim kadrom pri cemu je nedostajuca oprema nabavljena. Implementacijom projekta se strateski unapredjuje zdravlje zuba kod dece sa teznjom da se postigne Evropski prosek dece u dvanaestoj godini zivota sa svim zdravim zubima koji inace iznosi od 55-79%. Ocekujemo da unapredimo i doprinesemo ocuvanju zdravlja zuba kod dece a i takodje da afirmisemo zdrave stilove zivota. Projekat ukljucuje koordinaciju i jacanje kapaciteta i zdravstveno promotivnih aktivnosti stomatoloske sluzbe kao i edukaciju i promociju zdravlja kod dece svih uzrasta.
Kroz sredstva dobijena putem projekta bice nabavljena adekvatna oprema za realizaciju koja nedostaje: stomatoloska stolica, aparat za skidanje kamenca, potrosni materijal, digitalna kamera sa odgovarajucom hardverskom i softverskom podrskom, zdravstveno vaspitni i zdravstveno promotivni materijal, izradjuje se sajt projekta kao i aplikacija za mobilni telefon
Prvi ugovor za dodelu granta u iznosu od 3.141.275.60 dinara potpisan je 29.11.2019.godine izmedju direktora Doma zdravlja Kikinda i Ministarstva zdravlja. Sa realizacijom se pocelo decembra 2019. godine, ali je projekat zaustaveljen zbog epidemije Covid 19 marta 2020. godine. Nov aneks ugovora je potpisan 29.05.2020. godine i od tada se radi na projektu uz poĊĦtovanje svih predlozenih epidemioloskih mera.
Kako bismo realizovali zdravstveno-vaspitni i zdravstveno-promotivni rad formirali smo timove. Clanovi tima koji su angazovani na projektu:
Zdravstveni radnici: dr Biljana Markovic direktor , dr Maja Vasic koordinator, dr Milos Radlovic nacelnik sluzbe, dr Dario Petric, dr Ruzica Jankovic, stom. sestra Suzana Grujic.
Pravno – finasijska podrska: dipl. pravnik Natasa Jovetic, dipl. ekonomista Ivana Stanacev, strucni saradnik Jasmina Zubanov.
Statisticka podrska: mag. soc. medicine Branislav Hacko, med. sestra Snezana Kukic.
Informaticka podrska: informaticar Emil Hofgezang, fotograf Neven Nakrajkucin, web-dizajner Slobodan Manovski.