Nedelja zdravlja usta i zuba

U Srbiji se tradicionalno od 1991.godine, u trecoj nedelji maja meseca, obelezava Nedelja zdravlja usta i zuba kako bi se ukazalo na znacaj oralnog zdravlja i velike zastupljenosti bolesti usta i zuba. Kampanja se realizuje na teritoriji Republike Srbije, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut” i Stomatoloski fakultet Univerziteta u Beogradu uz podrsku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Ciljevi ove kampanje su:
-Ukazati na znacaj oralnog zdravlja i na to da se primenom advekatnih mera dobro oralno zdravlje moze odrzati tokom citavog zivota.
-Uticati na poboljsanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navike pravilnog odrzavanja higijene i primenu mera neophodnih za ocuvanje oralnog zdravlja.
-Doprineti da se poveca broj ljudi sa ocuvanim oralnim zdravljem.
-Podsticati donosioce odluka za podrsku merama za unapredjenje oralnog zdravlja stanovnistva.
-Mobilisati sve sektore drustva na zajednicke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja.
-Motivisati pojednice, porodice, zajednice i donosioce odluka za aktivan odnos prema unapredjivanju oralnog zdravlja, svako u svom domenu.

Tokom Nedelje zdravlja usta i zuba intenziviraju se aktivnosti na informisanju stanovnistva o znacaju oralnog zdravlja i merama prevencije.U okviru Kampanje se organizuje konkurs za izbor najboljih literarnih sastava i likovnih radova namenjen deci u vrticima i ucenicima osnovnih skola u Republici Srbiji koji ima za cilj podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada u vrticima i osnovnim skolama na temu oralnog zdravlja.
Ove godine, zbog aktuelne COVID-19 pandemije, konkurs ce biti raspisan na jesen.

Nedelja zdravlja usta i zuba odrzana u Mokrinu od 21.05.2018 do 25.05.2018…

Nedelja zdravlja usta i zuba se obelezava brojnim aktivnostima kao sto su javne i druge manifestacije u kojima ucestvuje strucna javnost, ali i opsta populacija. Nosioci i koordinatori aktivnosti tokom Nedelje zdravlja usta i zuba na nivou okruga su okruzni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opstine sluzbe stomatoloske zastite domova zdravlja, uz aktivno ucesce privatne stomatoloske prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruzenja gradjana.
U okviru Kampanje se organizuje konkurs za izbor najboljih literarnih sastava i likovnih radova namenjen deci u vrticima i ucenicima osnovnih skola u Republici Srbiji koji ima za cilj podsticanje zdravstveno-vaspitnog rada u vrticima i osnovnim skolama na temu oralnog zdravlja.
Opste preporuke za ocuvanje oralnog zdravlja koje se plasiraju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na znacaj odrzavanja advekatne higijene i redovnih poseta stomatologu, vec obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa secera, bezbedno fizicko okruzenje, a podstice se i ukljucivanje poruka o uticaju konzumiranja alkohola i pusenja na oralno zdravlje.

Opste preporuke za ocuvanje oralnog zdravlja su:

-Odrzavanje adekvatne higijene sto podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uvece pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i koriscenje konca za zube;
-Posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u sest meseci ukoliko nije potrebno ucestalije zbog lecenja i zbog uklanjanja zubnog kamenca od strane stomatologa;
-Izbalansirana ishrana bogata vocem, povrcem i mlecnim proizvodima sa smanjenim unosom secera (izbegavati unos slatkih gaziranih napitaka i grickalica);
-Prestanak pusenja;
-Smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola;
-Koriscenje zastitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, stitnik za zube…);
-Vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno koriscenje decijih auto sedista.